Moet ik onderhoud plegen aan mijn zonnepanelen?
In tegenstelling tot wat er veelal gezegd wordt adviseren wij om minimaal één keer per jaar uw zonnepanelen schoon te maken. Regen spoelt over het algemeen de panelen wel redelijk schoon, alleen vogelpoep zit vaak erg vast en spoelt niet geheel weg. Regenwater is niet schoon en laat viezigheid achter. Vergelijk het maar met uw autoruit, welke ook nooit schoon opdroogt. Wij adviseren om uw panelen eerst goed af te spuiten, zodat er geen zand meer op ligt, waarna u met lauw water en een borstel de panelen schoonmaakt. Zo voorkomt u krassen in de glasplaat welke invloed hebben op het rendement.
Blijft mijn apparatuur goed werken op zonne-energie?
Ja, al uw apparatuur blijft werken. De opgewekte energie wordt door middel van de omvormer omgezet van gelijkspanning naar wisselspanning waardoor wij het kunnen gebruiken. De stroom die op dat moment gebruikt kan worden wordt rechtstreeks aan uw apparatuur geleverd. Wanneer er een overschot is wordt dit terug geleverd op het elektriciteitsnet van uw energieleverancier.
Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?
Zonnepanelen werken ook op diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht wat de aarde niet direct bereikt. Het zonlicht wordt bijvoorbeeld geabsorbeerd en weerspiegeld wanneer het bewolkt is. Het rendement zal op dit moment minder hoog zijn dan bij helder weer.
Is er voor een zonne-energiesysteem een vergunning vereist?
Wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet dan heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen:
- De zonnepanelen worden op een dak geplaatst;
- De zonnepanelen zijn geïntegreerd met de omvormer of de omvormer moet binnen het betreffende gebouw worden geplaatst;
- Op een schuin dak dan mogen de zonnepanelen niet uitsteken, moeten direct op het dakvlak worden geplaatst en moet de hellingshoek hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop de zonnepanelen worden gemonteerd;
- Wanneer de zonnepanelen op een plat dak geplaatst worden dan moet de afstand tussen de dakrand en de zonnepanelen minimaal net zo groot zijn als de hoogte van de zonnepanelen;
- Zonnepanelen mogen niet zonder vergunning geplaatst worden op een monument of een aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.
Hoe wordt de teruggave van de BTW geregeld?
Bij Zonsimpel regelen wij gratis de BTW teruggave voor u! In samenwerking met De Centrale BTW Teruggave ontzorgen wij u volledig.
Wilt u meer lezen over de BTW op zonnepanelen? Klik dan hier
Hoe wordt mijn opbrengst van de zonnepanelen verrekend met het verbruik van mijn energieleverancier?
Op het moment dat de zon op uw zonnepanelen schijnt wekken deze energie op. Uw omvormer zal de hoeveelheid opgewekte energie registreren en u kunt dit in de monitoringsapp bekijken. De opgewekte energie wordt eerst in huis verbruikt voor bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine die een wasje draait. Dit is al uw eerst besparing, want deze energie heeft u zelf opgewekt en gebruikt u niet van het elektriciteitsnet. De overige energie die niet direct in huis wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt uw verbruik verrekend met het aantal kWh dat u heeft teruggeleverd, dit heet salderen.