Ongeveer 95% van alle zonnepanelen die aangeboden worden zijn glas-folie zonnepanelen. Over de kwaliteit van glas-folie zonnepanelen valt nogal wat te discussiëren. In de markt wordt het wel verkocht als een solid-state zonnepaneel, maar is dat wel echt zo?
Wij zien helaas toch veel problemen naar voren komen met deze traditionele zonnepanelen en zijn dan ook niet meer overtuigd van de kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat alles slecht is, maar er zijn wel risico's waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder zullen wij de problemen welke zich voor kunnen doen bij glas-folie zonnepanelen uitleggen. Daarna leggen wij uit waarom wij kiezen voor de nieuwe generatie glas-glas zonnepanelen en wat de voordelen van dit product zijn.
Opbouw van een klassiek glas-folie zonnepaneel:
De problemen welke ontstaan bij de traditionele glas-folie zonnepanelen:
- Zonnecellen liggen op de buitenzijde van het composietmateriaal (slecht beschermd door een polymeerfolie).
- De cellen zijn ingebed in de EVA-folie (lamineerfolie) en de polymeerfolie en worden bij doorbuiging uitgerekt. Dit kan ertoe leiden dat de cellen scheuren.
- Door herhaaldelijk buigen ontstaan er steeds meer gescheurde en dus dode cellen waardoor het modulevermogen daalt.
- De kunststoffolie (Tedlar-folie) op de achterzijde van het paneel verouderd en laat continu zuurstof en vocht door waardoor de cellen worden aangetast. Dit heeft als gevolg dat er vermogensverlies gaat plaats vinden.
- De gebruikte EVA-folie is in veel gevallen niet UV-bestendig voor 25 jaar. Deze zal verkleuren wat zorgt voor vermogensverlies. Daarnaast zal de EVA-folie los laten waardoor vocht en zuurstof bij de zonnecellen kan komen. Hierdoor zal de levensduur een paneel veel korter zijn dan 25 jaar.
- De afdichting van het frame wordt voornamelijk gerealiseerd met kit. Bij veel fabrikanten gebeurd dit nog handmatig. Handmatig = kans op slechte afdichting = kans op vocht in het paneel.
- De meeste fabrikanten gebruiken floatglas. Dit type glas is het goedkoopst in aanschaf, heeft een minder goede lichtdoorlatendheid en is gevoelig voor hagel. Zie als voorbeeld de hagelschade in Brabant eerder dit jaar (2016).
- De toegepaste kabel aan de zonnepanelen is niet UV-bestendig over 25 jaar.
- De toegepaste connectoren zijn niet compatibel met de officiële MC4 connector wat zorgt voor vochtproblemen.
- Verplicht jaarlijks zonnepanelen te reinigen anders vervalt de garantie.
Onderstaande Elektroluminescentietest (El-test) laat gescheurde cellen zien onder belasting van het zonnepaneel. De modules worden hierbij onder spanning gezet en daarbij met een speciale camera gefotografeerd (soort röntgenfoto). Hier worden glas-folie modules blootgesteld aan een zuigkracht van 10.000 Pa en van boven gefotografeerd. Daarbij zie je duidelijk scheuren in de cellen (zie de donkere velden). Deze donkere velden zijn niet meer actief en wekken dus geen stroom meer op.
Hieronder ook een EL-test waarbij we twee glas-folie panelen laten zien welke nieuw uit de doos komen en door ons zijn getest door middel van een EL-test en een flashtest waarbij we het rendement van het zonnepaneel meten. Het linker glas-folie zonnepaneel van Axitec vertoont geen problemen en haalt zelfs een hoger rendement van 268 Wp terwijl deze verkocht wordt als 260 Wp. Wel is al duidelijk te zien dat het rechter paneel, van de Duitse fabrikant SolarWorld, vol zit met scheuren (micro cracks). Deze cracks zorgen voor vermogensverlies. Dit is ook terug te zien in de flashtest. Dit zonnepaneel zou een vermogen van 275 Wp moeten hebben en er wordt maar 265 Wp gemeten.
Een glas-folie hoeft dus niet direct slecht te zijn. Alleen de kans op problemen in de toekomst is wel zeer groot.